Anda mahu sihat dan menjaga berat badan? Di
sini ada 4 makanan yang dapat membantu dalam program diet anda.
TEH HIJAU
TERLALU banyak kajian yang menunjukkan khasiat teh hijau.
Antaranya, kajian di Jurnal Antarabangsa obesiti, polyphenol mendapati, teh
hijau dapat menjaga berat badan stabil dan boleh meningkatkan metabolisme serta
turut membantu membakar lemak dalam tubuh dengan lebih mudah.
Kajian sains mendapati apabila anda minum dua hingga empat
cawan teh hijau sehari, ia akan membakar kalori di dalam badan, sebanyak 17
peratus lebih tinggi daripada biasa dalam masa yang singkat. Sebaiknya, minum
teh hijau ketika anda melakukan aktiviti untuk meningkatkan lagi kesannya.
Teh hijau juga antara penyelesaian yang dicari bagi
kebanyakan orang dalam program pengurusan badan. Beberapa kajian membuktikan
ekstrak cannatic dan asid gymnemic dalam teh baik untuk mengurangkan keinginan
untuk mengambil makanan manis. Selain itu, teh hijau juga membantu melancarkan
penghadaman dan menstabilkan kandungan gula dalam darah serta suhu badan.
Amalkan meminum teh setiap hari memberi keajaiban terhadap
penurunan berat badan dan ia elok diambil sebelum makan.
LIMAU GEDANG
BEBERAPA penyelidikan menunjukkan buah ini mempunyai
reputasi baik dalam menentang lemak kerana mengandungi bahan khusus membakar
lemak pada tubuh.
Kajian dilakukan di Scripps Clinic terletak di La Jolla,
California menunjukkan kebenaran fakta ini. Pengkaji mendapati, pengambilan
separuh daripada limau gedang sebelum menikmati makanan mampu menurunkan berat
badan. Pengkaji juga melakukan kajian terhadap kapsul limau gedang, jus dan dan
isi asli limau gedang sendiri.
Namun, menikmati limau gedang itu sendiri lebih baik untuk
memperoleh khasiat yang sepenuhnya. Kajian mendapati limau besar berkenaan
mempunyai asid sitrik yang dapat menghambat kehadiran kalori dalam makanan.
Separuh daripada limau gedang hanya mengandungi tiga kalori.
Limau gedang mengandungi asid sitrik yang dapat mengurangkan kalori terkandung
dalam makanan yang kita makan. Selain itu limau gedang juga mengandungi vitamin
C yang baik untuk badan.
CUKA
CUKA memang sudah diketahui mempunyai banyak khasiat sejak
dulu lagi malah, digunakan sebagai tonik kesihatan sejak beribu tahun oleh
masyarakat Greek dan Mesir.
Pengambilan cuka sebanyak satu sudu teh dikatakan,
melambatkan rasa lapar kerana ia akan melambatkan proses pencernaan zat tepung.
Bau cuka mungkin kurang disenangi tetapi khasiatnya banyak termasuk mencegah
dan menyembuhkan pelbagai penyakit, seperti kanser, jantung, arthritis, alergi,
gangguan pencernaan serta memecahkan molekul lemak, sekali gus membantu proses
penurunan berat badan.
Kajian di Minnesota, Amerika Syarikat, menunjukkan orang
yang mengambil cuka epal dua sudu setiap hari selama lapan minggu dapat
meningkatkan tahap kolesterol baik high density lipoprotein (HDL).
Pengarang buku, Khasiat Cuka - Cairan Ajaib Penyembuh Alami,
Cal Orey, menyatakan cairan ini dihasilkan dari fermentasi buah yang kaya gula.
Di antaranya cuka epal, cuka anggur merah, cuka malt, dan cuka beras.
Cuka juga sudah terbukti membantu menurunkan berat badan.
Bahkan, selain sebagai campuran bagi melazatkan makanan, cuka juga cairan
pembersih dan pengawet makanan alami.
Bagi umat Islam, cuka adalah makanan sunnah Nabi Muhammad
SAW dan Rasulullah memakan roti bercicahkan cuka dan minum cuka bercampur air
sejam sebelum menjamah sebarang makanan.
HALIA
SEJAK zaman berzaman, halia sering digunakan untuk melegakan
rasa loya, masalah sukar penghadaman, arthritis, melegakan masalah kekejangan
perut dan membantu melancarkan peredaran darah.
Halia juga dapat meningkatkan metabolisme dan membakar
kalori kerana sel tubuh harus mengeluarkan tenaga ekstra hingga 20 peratus
untuk mengolahnya. Khasiat lain halia ialah meningkatkan suhu tubuh hingga
merangsang mekanisme pembakaran lemak dalam tubuh.
Selain dalam masakan dan minuman, halia juga banyak
digunakan dalam perubatan tradisional yang menggunakan campuran herba. Sehingga
kini ada 30 hingga 40 spesies halia yang direkodkan digunakan dalam perubatan
tradisional.
Bagi yang ingin menurunkan berat badan, bolehlah mencuba
mengamalkan petua ini. Kisar tiga inci halia dengan setengah cawan air. Tapis
dan perah sebiji limau dan sedikit gula. Amalkan meminumnya sebelum tidur.
Wanita yang ingin langsing selepas bersalin,
kebanyakan turut memanfaatkan halia bagi memenuhi hasrat itu. Antara kaedah
digunakan ialah mencampurkan menumbuk lumat halia bersama lada hitam dan ikan
bilis. Kemudian dicampurkan dengan perahan air limau untuk dimakan bersama nasi
panas waktu pagi dan malam, setiap hari sewaktu dalam pantang.
No comments:
Post a Comment